Hvem er du egentlig?
Psykosyntese Psykoterapi
Psykoterapi…
…er et arbeid vi gjør for å skape mer bevissthet rundt hvem du er og hvorfor du reagerer, tenker og føler slik du gjør. I dine utfordringer finnes det også mange svar.
«Terapi for enhver smak». Fordi du er helt unik og dette er et arbeid vi gjør sammen. Dette er din tid og ditt rom.
Hvordan setter du dine grenser?
Vet du egentlig hvor grensene dine går? Hvor slutter du, og hvor begynner alle de andre? Hvordan kan du vite hva som er helt sant for deg, og ikke bare vurderinger tatt oppe i hodet, som også mest sannsynlig er krydret med andres meninger og «gode» råd?
Med psykoterapi kan du bli mer bevisst på hvem du egentlig er, og hva det vil si å leve mer autentisk.
I terapirommet
hva kan jeg forvente
Hva er psykoterapi?
Det er like mange måter å jobbe terapeutisk på som det finnes terapeuter, og bare det å finne den rette for deg kan føles vanskelig. «Dørstokkmila» er gjerne en utfordring, du har kanskje tenkt tanken «Jeg vet jeg burde, men…» eller «Jeg orker ikke gå inn der og kjenne på det som gjør vondt».
Da kan det være godt å vite at som terapeut er jeg først og fremst opptatt av trygghet og tillit, at vi sammen danner en allianse der du stoler på meg.
Jeg ser deg som et oppegående og friskt menneske, og selv om det kan være krevende, så er din styrke og ditt mot helt avgjørende i et terapiforløp. Din sensitivitet og evne til å fornemme hva som foregår i deg er en kjemperessurs, og dette er et arbeid vi gjør sammen.
Lidenskap og kreativitet er like viktige deler å utforske, som dype følelser eller gamle mekanismer som ikke hjelper deg lenger.
Veien blir til mens vi går. Det er din tid, dine tema og ikke minst – ditt tempo. Jeg vil hele tiden sjekke inn med deg om det jeg sier, eller arbeidet vi gjør sammen, gir mening for deg.
Teknikker og metoder
Jeg har en god del teknikker og metoder med meg inn i terapirommet, men det aller viktigste er at du er komfortabel med det vi gjør, og at du opplever det som hensiktsmessig.
Terapi er lite effektivt om det ikke oppleves som sant for deg.
Jeg kan hjelpe med å holde overblikket om det er noe du opplever som kaotisk eller forvirrende, og jeg kan speile deg slik at du får øye på blindsonene dine. Jeg kan også utfordre deg der det er hensiktsmessig for å få satt et annet lys på saken, eller for å merke styrken, ressursene og motet ditt.
Gjennom verktøy som f. eks delpersonlighetarbeid, nærværsøvelser, energipsykologisk kartlegging, disidentifisering og kreative visualiseringer, finner du frem til dine egne sannheter, i stedet for at jeg forteller deg dem.
Livet er så uforutsigbart, og noen ganger er det godt å komme til et rom med taushetsplikt og god plass til alt hva du inneholder. Ingen tanker eller følelser er «feil».
Terapirommet er et sted der du får være hele deg, med alt hva du inneholder. Du er kanskje mye mer enn du tror..?
«Kreativitet er intelligens som har det gøy»
– Albert Einstein
Hva er kreativitet?
Mange forbinder ordet kreativitet med noe skapende innen kunst, musikk og kultur. At for å være kreativ bør man enten skrive noe inspirerende, tegne eller male, lage musikk eller håndarbeid.
Men har du tenkt på hvordan du bruker kreativiteten din i dagliglivet og i relasjonene dine? Hvordan du løser utfordringer, får ideer eller klarer å sette deg inn i andres følelser og situasjoner?
Kreativitet og inspirasjon er også en viktig del av terapiforløpet, fordi det hjelper oss å komme i kontakt med hva vi ønsker oss.
Hva er det du lengter etter? Hvis du skulle kjenne godt etter, kan du forestille deg hva det vil si å leve et autentisk liv? For deg?
Og hva skal til..?
Kriser
er ofte et signal om at noe bør endres
Hva er en krise?
Noen søker terapi i forbindelse med en akutt krise som kan handle om samlivsbrudd, sorg, tap eller andre hendelser som ryster oss ganske kraftig.
Men en krise behøver ikke oppstå akutt. Man kan for eksempel også oppdage at man har gått litt for lenge med mye negative tanker og følelser og at det begynner å bli lenge mellom gode opplevelser, latter og letthet.
Utbrenthet kan være et tema, enten i arbeidslivet eller i hverdagen generelt. Noen blir kanskje grublete, søker svar og kan få problemer med blant annet nattesøvn.
Andre kan kanskje kjenne på meningsløshet i en eller annen grad, som vi kan kalle en mer eksistensiell krise. Noen opplever frykt eller angst, og noen ønsker å hele gamle sår, fordi oppvekst og bakgrunn kan stå i veien for å leve et meningsfylt og godt liv.
Alt hva du inneholder
- Blir du lett overveldet av følelser? Eller velger du som oftest å skjule hva du føler?
- Stopper du deg selv i å gjøre modige valg?
- Vet du hvor grensene dine går?
- Er livet meningsfylt for deg?
- Hvordan er relasjonene dine til andre mennesker?
- Hva betyr det for deg at du tar deg selv på alvor?
- Kjemper du noen ganger mot deg selv?
Og, kanskje noe av det viktigste, hva får hjertet ditt til å synge? Hvor henter du inspirasjon og energi?
Ordet «Krise»
stammer fra det greske krisis (og latinske crisis), som kan oversettes med plutselig forandring, avgjørende vending eller skjebnesvanger forstyrrelse. (Wikipedia)
For meg er krisen helt nødvendig informasjon om hva som trengs for å leve mer autentisk.
Hvem er du egentlig?
Når man utforsker seg selv i psykoterapi kan man få et tydeligere bilde på seg selv.
For eksempel:
- Hvem blir du i relasjoner? Til for eksempel partneren, kollegaen eller sjefen din?
- Kjenner du alle ansiktene dine? Hvilken maske tar du frem når du er redd, sint eller ivrig?
- Tar du noen ganger valg som ikke samsvarer med hva du egentlig vil? Vet du hva du virkelig vil?
Hvor går grensene dine?
Det er ikke alltid så enkelt å sette grenser for seg selv, kanskje du er usikker på hvor de egentlig går. Grenser har lett for å endre seg i takt med hvilke relasjoner man er i, og noen mennesker får komme nærmere innpå oss enn andre. Det er også fort gjort å sette grenser ut i fra forsvarsmekanismer og gamle mønstre, det er ikke alltid vi rekker å «sjekke inn» med oss selv først.
Hva er meningen med livet mitt?
Dette er et av de store spørmålene flere stiller seg, og jeg vil påstå at du allerede har svarene inne i deg. Å finne dem er en kunst, men gjennom selvinnsikt, selvaksept og selvutfoldelse kan du oppdage nye veier til din egen kilde. Jo bedre du kjenner deg selv og hva som gir livet ditt mening, jo nærmere er du et liv med mer glede, mindre frykt og en opplevelse av hvem du egentlig er, dypest sett.
Livet er uforutsigbart
Det er veldig forskjellig hvordan vi møter utfordringene i livet, og noen ganger kan det være godt å komme til et rom med taushetsplikt og god plass til alt hva du inneholder.
La terapeuten holde overblikket over hva som foregår mens du lærer deg selv bedre å kjenne. Ingen tanker eller følelser er «feil». Gjennom speilinger, samtale, og noen ganger visualiseringer eller andre øvelser, kan du oppleve verdifulle innsikter. Det kan også dukke opp hendelser og følelser fra din historie som trenger forløsning og heling, mens andre ganger er det spirer av ny inspirasjon som trenger igjennom.
Du er et helt menneske. Dette er din tid, ditt pusterom.
Et viktig arbeid
Man gjør et viktig arbeid med seg selv når man går i psykoterapi. Ikke bare for egen del, men også for de relasjonene man har. Mer bevissthet gir som regel mer trygghet og mer frihet.
Sted:
Sentrum Psykoterapi
Karl Johans gate 8, 0154 Oslo
(Nr 314 på ringeklokken)
Terapirommet er igjen åpnet for personlig oppmøte!
24t avbestilling gjelder, men det vil være fleksibilitet rundt behovet for å flytte sesjonen over til video ved sykdom, innenfor 24t.
Bor du langt unna? Ta kontakt om du ønsker sesjoner på Zoom